Green Key
Wat is Green Key
Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. Bedrijven met een Green Key keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Zij gaan daarbij een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist. https://www.greenkey.nl/watisgreenkey
De stichting KMVK voert in Nederland het beheer over Green Key en is daarmee ook verantwoordelijk voor de uitvoering van de keuringen. Ten behoeve van de certificering conform Green Key hanteert de stichting de Factsheet Wegingscriteria en keurmerken.
In deze factsheets staat een overzicht van de meest voorkomende “groen” labels voor bouwmaterialen.
Alleen verfproducten die één van deze labels dragen zijn die als groen zijn aangeduid zijn bruikbaar binnen Green Key projecten. Deze zijn aangeduid met een groene kleur.
- EU-ecolabel (europeese overheidslabel)
- NF-environnement (Franse overheidslabel)
- Green Seal (amerikaanse overheidslabel)
- Der blauwe engel (duitse overheidslabel)
Verfproducten die een zelfbedacht label dragen c.q. een niet officieel erkent label dragen mogen niet worden toegepast voor een Green Key certificering. In de factsheets staan een groot aantal voorbeelden van “nep” groen labels die pertinent niet zijn toegestaan (aangeduid met een rode kleur) en labels waarbij verder onderzoek noodzakelijk is (aangeduid met een gele, blauwe of oranje kleur).
Verfproducten die géén label dragen en/of een label die niet voorkomt in de factsheets van Green Key zijn tevens niet toegestaan.
Het probleem bij verfproducten die niet zijn voorzien van het juiste en door de overheid erkende label is dat er duidelijk sprake van “de slager die zijn eigen vlees keurt”. Op zich is dit niet erg en hoeft het zeker niet te betekenen dat er géén sprake is van een goede intentie en/of een groen product, echter het externe bewijs ontbreekt. En puur op de blauwe ogen van en verffabrikant kunt u natuurlijk niet uw verf aankopen. Te meer omdat er mogelijk ook overheidssubsidie bij betrokken is.
Wij hebben een compleet assortiment “normale” verven die wél de juiste labels dragen, voornamelijk EU-ecolabel.
Normale verven in de zin dat ze qua samenstelling van receptuur, de verwerking, droging, vloei enz. niet wezenlijk anders zijn dan de niet gecertificeerde verven. Echter heeft de fabrikant bij de samenstelling gebruikt gemaakt van vulstoffen, pigmenten en kleurstoffen die het milieu zo min mogelijk belasten en zo min mogelijk worden vervaardigd uit fossiele grondstoffen. Het spreekt voor zich dat de verffabrikant in en rondom het productieproces de natuur zo min mogelijk probeert te belasten en er in zijn algemeenheid een steeds “groenere” bedrijfsvoering op na houdt.
Omdat er naast de Stichting KMVK verder géén vergelijkbare onafhankelijke stichtingen zijn die bij ecologisch bouwprojecten duidelijke en onafhankelijke richtlijnen aanreiken m.b.t. het toepassen van de juiste labels en verven, worden de “Greenkey factsheets” meestal als leidraad genomen.
Neem contact met ons op om te kijken hoe wij u van dienst kunnen zijn bij de realisatie van uw duurzame projecten.